Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Συνειδητό Ονείρεμα

Ονειρεύεσαι πως τρέχεις ακατάπαυστα,όμως τελευταία στιγμή καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι στην άκρη ενός γκρεμού,ενώ τρέμεις τα ύψη ...Ωστόσο κάτι ξυπνάει μέσα σου και αντιλαμβάνεσαι ότι ονειρεύεσαι...???Κάλως όρισες στον κόσμο του συνειδητού ονειρέματος...

Συνειδητό όνειρο είναι το όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται ενώ το όνειρο βρίσκεται σε εξέλιξη Κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου είναι δυνατό να ασκήσει κανείς έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον και να κάνει πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να κάνει στη φυσική πραγματικότητα.

Η πρώτη ιστορική αναφορά στη Δύση για τη δυνατότητα του συνειδητού ονείρου συναντάται στο "Περί Ενυπνίων" τέταρτο βιβλίο των «Μικρών Φυσικών» του Αριστοτέλη:

Όπως ακριβώς πολλοί άνθρωποι μπορούν να εξαπατηθούν εύκολα από τα συναισθήματα της στιγμής, έτσι και ο κοιμισμένος μπορεί για διάφορους λόγους που σχετίζονται με την αίσθηση να εξαπατηθεί εύκολα και να νομίσει ότι το είδωλο που βλέπει στο όνειρό του είναι ένα πραγματικό αντικείμενο... Αν ένα άτομο δεν έχει συνείδηση ότι πιέζεται το μάτι του, τότε όχι μόνο θα νομίζει ότι βλέπει δυο πράγματα αντί για ένα, αλλά και θα πιστεύει πως είναι δυο, ενώ αν έχει συνείδηση, θα του φαίνεται μεν πάλι σα δυο πράγματα, αλλά δε θα πιστεύει πως είναι δυο. Έτσι και στον ύπνο, αν κάποιος έχει συνείδηση ότι κοιμάται κάτι μέσα του του λέει ότι αυτός που βλέπει, παρ' όλο που φαίνεται να είναι ο Κορίσκος, δεν είναι στη πραγματικότητα ο Κορίσκος (Πολλές φορές άλλωστε, όταν κάποιος κοιμάται, κάτι του λέει μέσα του ότι εκείνη τη στιγμή ονειρεύεται). Αν όμως δεν έχει συνείδηση ότι κοιμάται, τότε δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να εναντιωθεί στη φαντασία του.

Ένα ακόμη αρχαίο κείμενο ηλικίας 2.500 ετών αναφέρει τα παράξενα οράματα και συνειδητά όνειρα του Σαριπούτα, ενός από τους μεγαλύτερους μαθητές του Βούδα. Τα οράματα αυτά ήταν τόσο ζωντανά που ο Σαριπούτα τα θεωρούσε το ίδιο πραγματικά σαν το Βούδα

Lucid dreams.Συνειδητό Ονείρεμα 
Οι Δυτικοί επιστήμονες και ψυχολόγοι αγνοούσαν ή αρνιόντουσαν για αιώνες την πραγματικότητα του συνειδητού ονείρου και αναγκάστηκαν να την παραδεχθούν μόλις την τελευταία δεκαετία, μετά την πειραματική απόδειξή του από μεγάλους ερευνητές όπως ο Στέφεν Λαμπέρζ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και ο Κέιθ Χήαρν στην Αγγλία.

Ένας εθελοντής ονόματι Alan Worsley χρησιμοποίησε τις οφθαλμικές κινήσεις για να σηματοδοτήσει της έναρξη ενός συνειδητού ονείρου, κάτι που καταγράφηκε από ένα μηχάνημα πολυ ϋπνογράφου. Κατά τη δεκαετία του '80 , προέκυψαν επιπλέον στοιχεία που τεκμηρίωναν την ύπαρξη του φαινομένου, καθώς τα πειράματα της Hearne επαναλήφθηκαν και από άλλους ερευνητές όπως ο Stephen LaBerge του πανεπιστημίου του Στάνφορντ

Αλλα ας εξετάσουμε ποιες είναι οι καταστάσεις ύπαρξης σύμφωνα με την νευροβιολογια και σε ποια κατάσταση το άτομο περνάει σε διαδικασία ονειρέματος,είτε συνειδητού ή και ασυνείδητου

Η νευροβιολογία δέχεται τρεις καταστάσεις ύπαρξης: την εγρήγορση, τον ύπνο χωρίς όνειρα ή ύπνο NREM η'και τον ύπνο με όνειρα REM ή παράξενο ύπνο.

Η ΕΓΡΉΓΟΡΣΉ
Lucid dreams.Συνειδητό Ονείρεμα 
Για να λειτουργήσει σωστά η εγρήγορση πρέπει να μην υπάρχει καμιά βλάβη στον εγκεφαλικό φλοιό, ιδιαίτερα στο βρεγματικό μέρος του και οι ανατομικές δομές του εγκεφαλικού στελέχους να απελευθερώνουν νευρομεταβιβαστές για να διεγείρουν τα συστήματα του φλοιού. Πρέπει επίσης να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας με τη κατανάλωση περισσότερης γλυκόζης, η οποία μεταβολίζεται με τον αναερόβιο τρόπο.

Ο ΥΠΝΟΣ ΒΡΑΔΕΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ Ή ΥΠΝΟΣ NREM
Αυτός χαρακτηρίζεται από την εξαφάνιση των δυο σπουδαιότερων χαρακτηριστικών της εγρήγορσης: Πρώτα απ' όλα αναστέλλεται η συνειδητή αντίληψη. Από την άλλη μεριά στη διάρκεια του ύπνου συμβαίνει μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης γλυκόζης και οξυγόνου στον εγκεφαλικό φλοιό. Τα άτομα που ξυπνούν απότομα στη διάρκεια του βραδέος ύπνου δεν μπορούν να θυμηθούν ακόμα και την παραμικρή σκέψη τους, Παρ' όλα αυτά μερικά άτομα θυμούνται ότι είχαν κάνει κάποια αφηρημένη σκέψη, η οποία όμως είναι τελείως διαφορετική από το όνειρο..

ΎΠΝΟΣ REM
Ο παράξενος ύπνος είναι ένα περιοδικό φαινόμενο που εμφανίζεται στον άνθρωπο 90 λεπτά μετά το αποκοίμισμά του και 80 περίπου λεπτά μετά τον ύπνο βραδέων κυμάτων. Στη διάρκειά του παρατηρούνται γρήγορες κινήσεις των ματιών, μια μυική ατονία, ενώ το εγκεφαλογράφημα μοιάζει με αυτό που παίρνουμε κατά την εγρήγορση και κατά το στάδιο του αποκοιμίσματος. Τα άτομα που αφυπνίζονται στη διάρκεια του παράξενου ύπνου, μπορούν να αφηγηθούν με λεπτομέρειες και σαφήνεια τα όνειρά τους.

Ο παράξενος ύπνος λοιπόν είναι αυτός που μετατρέπει της ώρες ύπνου σε ονείρεμα,συνειδητό ή μη...
Lucid dreams.Συνειδητό Ονείρεμα 

Φυσικά υπάρχουν έντονες διάφορες ανάμεσα στο συνειδητό ονείρεμα και το απλό όνειρο. Κάποιες από αυτές είναι ότι στο συνειδητό ονείρεμα η εμπειρία δεν ξεχνιέται,εμφανίζεται πιο ζωντανή στην μνήμη ώστε να αγγίζει τα όρια της αληθινής εμπειρίας.

Το άτομο έχει την πεποίθηση ότι έχει ενεργό ρόλο στο συνειδητό ονείρεμα σε αντίθεση με το απλό όνειρο όπου βρίσκεται ως παθητικός θεατής....

Ο ονειρευτής έχει την ικανότητα ανάλογα της αποφάσεις του να διαμόρφωση το περιβάλλον του ονείρου και το περιεχόμενο του,όπως να πετάξει να περάσει μέσα από την ύλη,να ταξιδέψει σε παρελθοντικά γεγονότα ακόμα και να βρεθεί σε άλλους πλανήτες...

Μια καλή ερώτηση που θα μπορούσε κάποιος να κάνει είναι ποιο όφελος έχει το άτομο κάνοντας ένα συνειδητό ονείρεμα;

Τα συνειδητά όνειρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επίλυση προβλημάτων, για να σταματήσουν έναν επίμονο εφιάλτη, για να θεραπεύσουν το σώμα, για να εστιάσουν σε συγκεκριμένα θέματα, για να διασκεδάσουν … μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να ξεπεραστούν διάφορα προβλήματα και φόβοι....

Lucid dreams.Συνειδητό Ονείρεμα 
H Ψυχίατρος και πρωτοπόρος στην έρευνα για την ονειρική δραστηριότητα Gayle Delayne γράφει: … «Οι παραδόσεις μιλούν καθαρά. Ο άνθρωπος μπορεί να επιλέξει να μην είναι έρμαιο των φαινομένων που αναδύονται στην συνείδησή του όταν κοιμάται. Υπάρχουν αναφορές για αυτούς που κατοικούν στον ονειρικό κόσμο με την θέλησή τους, που γνωρίζουν ότι ονειρεύονται,ότι είναι ικανοί να χρησιμοποιήσουν τον κόσμο αυτό για την πνευματική τους ανάπτυξη και εξέλιξη ή για να αποκτήσουν πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να αποκτηθούν με άλλα μέσα … Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να προβάλλουν τον εαυτό τους στα όνειρα άλλων, σε αυτούς που τους χρειάζονται, στους μαθητές τους, στους αρρώστους, στους έχοντες ανάγκη από πνευματική καθοδήγηση … »


Τρόπος επίτευξης συνειδητού ονείρου.

Η διαδικασία WILD –(Wake Initiated Lucid Dream) είναι από τις λιγότερο χρονοβόρες για την επίτευξη συνειδητού ονείρου 

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα χέρια στα πλευρά και κλειστά τα μάτια και χαλαρώστε.
Μείνετε ακίνητοι, αλλά παραμείνετε ξύπνιοι. 
Ο εγκέφαλος θα στείλει σήματα στο σώμα για να δει αν είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε. 
Αυτά τα σήματα μπορεί να είναι μία ελαφριά φαγούρα, ή επιθυμία για αλλαγή στάσης του σώματος ή για άνοιγμα / κίνηση των ματιών κλπ. 
Εσείς θα πρέπει να αγνοήσετε αυτές τις «προκλήσεις» και να παραμείνετε ακίνητοι και με κλειστά μάτια. 
Lucid dreams.Συνειδητό Ονείρεμα 
Μετά από περίπου 20 λεπτά, θα νιώσετε ένα βάρος στο στήθος … ίσως να ακούσετε και παράξενους ήχους. Τώρα βρίσκεστε σε υπνική παράλυση και εάν ανοίξετε τα μάτια, θα αρχίσετε να ονειρεύεστε με ανοιχτά μάτια και δεν θα μπορείτε να κινηθείτε, αφού το σώμα σας κοιμάται ολοκληρωτικά. Τωρα, βρίσκεστε σε όνειρο έχοντας συνείδηση. 
Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια και θα αρχίσετε αυτόματα να ονειρεύεστε. 
Έχετε πλήρη συνείδηση ότι βρίσκεστε σε όνειρο και μπορείτε (κάνοντας κάποια πρακτική) να ελέγχετε το όνειρό σας.

Δεν είναι μικρό πράγμα να κοιμάσαι, αφού για να το πετύχεις πρέπει να μείνεις ξύπνιος όλη την ημέρα. «Τάδε Έφη Ζαρατούστρα» (Νίτσε)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου